Leven met glaucoom?

De meeste glaucoompatiënten en zeker zij die in een vroeg stadium ontdekt en behandeld worden zullen in staat zijn om een normaal, gezond leven te leiden en hoeven zich geen zorgen te maken over het spookbeeld van blindheid of slechtziendheid. Tenminste, als ze regelmatig opgevolgd worden en de therapeutische richtlijnen trouw toepassen.

In tegenstelling tot patiënten met beginnend glaucoom kunnen patiënten met matige tot ernstige glaucoomaantasting wel last hebben van  bepaalde symptomen: verblinding, slecht nachtzicht, verminderde contrastgevoeligheid en dus moeilijkheden bij overgang van licht naar duister. Ofschoon deze patiënten vaak voldoen aan de wettelijke voorschriften voor het rijbewijs, is het toch verstandig om in moeilijke omstandigheden zoals rijden ’s nachts, bij mistig of regenachtig weer over te schakelen op het openbaar vervoer. Patiënten met uitgesproken glaucoom die niet meer voldoen aan de wettelijke vereisten voor het rijbewijs, kunnen beroep doen op het CARA centrum (Centrum voor Rijgeschiktheid en voertuigaanpassing) voor evalutie van de rijgeschiktheid om eventueel een rijbewijs met beperkingen te bekomen (CARA@vias.be).   

De zelfredzaamheid van slechtziende of blinde patiënten kan fors gestimuleerd worden door het gebruik van de gepaste hulpmiddelen :  (ow vision aids, aangepaste computerprogrammas, speciale apps voor smartphones (Talkback of Voice over), etc. Optimale revalidatie geschiedt best via een erkend Low Vision centrum onder leiding van een revalidatie oogarts.