Kan een kind glaucoom hebben?

Ja, uitzonderlijk kan glaucoom aangeboren zijn (congenitaal glaucoom). Dit kan je dan als ouder merken aan het abnormaal groter worden van één of beide ogen van je baby. Ook zal je baby vaak lastig zijn en een afkeer hebben van fel licht. De behandeling van een congenitaal glaucoom is een urgentie en alleen een operatieve ingreep kan het zicht redden. Na één of meerdere operaties volgt vaak een langdurige behandeling met de juiste bril en orthopsie om de verdere ontwikkeling van het gezichtsvermogen van het jonge kind te optimaliseren.

Kind met abnormaal grote ogen tengevolge van congenitaal glaucoom. De hoge intraoculaire druk veroorzaakt  een zwelling van de cornea waardoor ze troebel wordt en een melkachtig aspect aanneemt 

Eveneens uitzonderlijk treedt glaucoom later in de kindertijd op (juveniel glaucoom). Als ouder merk je dit vaak te laat op, omdat het oog niet abnormaal groter wordt eens de babyleeftijd gepasseerd is. Aangezien deze vorm van glaucoom meestal in families voorkomt, is het raadzaam dat alle familieleden van aangetaste personen zich regelmatig laten onderzoeken.