Hoe ontstaat glaucoom?

Glaucoom is vaak, maar niet altijd, het gevolg van een verhoogde oogdruk

Als de druk zo hoog is dat de zenuwcellen van het oog ziek worden en afsterven, ontstaat glaucoom. Hoe hoog de druk daarvoor moet zijn hangt af van de gevoeligheid van de oogzenuw voor druk en is sterk verschillend van persoon tot persoon. Verhoogde oogdruk ontstaat als het inwendig oogvocht meer weerstand ondervindt ter hoogte van het trabeculair netwerk in de kamerhoek (zie Hoe werkt het oog). Deze weerstand neemt toe met de leeftijd en dit verklaart waarom de prevalentie van glaucoom ook sterk stijgt in de oudere leeftijdsgroep.

Niet iedereen met verhoogde oogdruk krijgt glaucoom

Veel mensen krijgen glaucoom als hun oogdruk hoger is dan 21 mm Hg, maar niet iedereen. Het is dus niet altijd noodzakelijk om onder behandeling te komen als je oogdruk wat hoger is dan 21 mm Hg. De oogarts kan door bijkomend onderzoek uitmaken of je gezichtsveld normaal is en zowel de oogzenuw als de zenuwvezellaag intact zijn. Is dit zo, dan heb je nog geen glaucoom en is een behandeling nog niet aan de orde. De associatie van verhoogde oogdruk zonder enig spoor van glaucoomaantasting noemen we  ”oculaire hypertensie”. Oculaire hypertensie is wel een risicofactor om later glaucoom te ontwikkelen, reden waarom je dan wel regelmatig op controle moet blijven komen. Meestal is dit 1 tot 2 maal per jaar.

Niet iedereen met een normale oogdruk is veilig

De meeste mensen met een oogdruk beneden de 21 mm Hg krijgen geen glaucoom, maar toch kan je glaucoom krijgen bij een zogezegd normale druk. Daarom geeft een oogdrukmeting alleen (bijvoorbeeld bij de optieker), een vals gevoel van veiligheid. De oogarts kan door bijkomend oogonderzoek uitmaken of je zogenaamd “normale druk glaucoom” hebt. Vaak speelt een slechte doorbloeding van het oog een rol en maakt ze de oogzenuw extra kwetsbaar.