De behandeling van glaucoom

Glaucoom is niet definitief te genezen

Eens je glaucoom hebt, moet je voor de rest van je leven op controle bij de oogarts blijven. De behandelingen stabiliseren het ziekteproces door de oogdruk te verlagen. Zo wordt verder verlies van gezichtsvermogen tegengehouden, maar genezen doet die oogdrukverlaging niet. Niets garandeert dat je na verloop van tijd geen andere of bijkomende behandeling nodig hebt om blindheid te voorkomen.

treatment-be
Hoe breng je een oogdruppel aan?
Buig je hoofd naar achter en trek het onderste ooglid naar omlaag. Laat 1 druppel vallen in de ruimte tussen het ooglid en het oog, zonder dat het flesje het oog raakt. Ben je niet zeker dat de druppel in het oog terechtkwam, dan druppel je nog een tweede keer. Nu moet je gedurende minstens 1 minuut de ogen sluiten en met de vinger drukken op het neusbeen ter hoogte van de ooghoek. Zo druk je het traankanaal dicht en heeft de druppel voldoende tijd om in het oog te dringen.

Oogdruppels

Een uitgebreid arsenaal oogdruppels staat ter beschikking. De oogarts beoordeelt op basis van verschillende factoren (zoals de hoogte van de oogdruk en je gezondheidstoestand) welke oogdruppel voor jou de meest geschikte is. Je moet elke dag de druppels in je ogen doen, zonder onderbreking. Je druppelt best altijd rond hetzelfde tijdstip van de dag, en om het nooit te vergeten koppel je dit best aan een bepaalde activiteit, zoals het ochtendtoilet, of na het avondeten. Als je 2 verschillende soorten oogdruppels na elkaar gebruikt, wacht je minstens 5 minuten tussenin.

De meeste oogdruppels bevatten naast het actief bestanddeel ook een bewaarmiddel. Dit laatste geeft bij langdurig gebruik aanleiding tot chronische irritatie en droge ogen. Aangezien de meeste patiënten met glaucoom jarenlang moeten druppelen, is het gebruik van oogdruppels zonder bewaarmiddel dan ook aan te raden.

Na opening blijven de meeste flesjes 1 maand goed.

Laserbehandeling

Deze behandeling is pijnloos en vereist geen ziekenhuisopname. De laser maakt microscopisch kleine gaatjes in de afvoerkanaaltjes, zodat het inwendige oogvocht beter weg kan. Dit kan ter vervanging van oogdruppels, of als bijkomende behandeling wanneer oogdruppels onvoldoende resultaat geven. In dat laatste geval moet je de oogdruppels na de behandeling steeds verder gebruiken. Het effect van een laserbehandeling houdt zelden langer dan 3 jaren aan.

Operatie

Wanneer oogdruppels of laserbehandeling onvoldoende resultaat geven wordt je geopereerd. Er wordt een opening in de oogbal gemaakt waarlangs het teveel aan oogvocht kan ontsnappen naar de bloedbaan. Zoals bij elke operatie kunnen er zich complicaties voordoen. Hierbij gaat het vooral om bloeduitstorting, infectie, cataract, en verlies aan gezichtsvermogen. Een operatie kan de oogdruk verlagen voor de rest van het leven. Maar soms gaat de druk toch opnieuw naar omhoog. Dan kan de oogarts opnieuw oogdruppels voorschrijven. Of er wordt nog eens geopereerd, en dan eventueel met een andere techniek.