Hoe ontstaat glaucoom?

Glaucoom ontstaat meestal door een verhoogde oogdruk

Als de druk zo hoog is dat de zenuwcellen van het oog ziek worden en afsterven, ontstaat glaucoom. Meestal is de oogdruk dan hoger dan 21 mm Hg (millimeter kwikdruk). Hoge oogdruk ontstaat als het inwendig oogvocht niet meer goed weg kan langs de afvoerkanaaltjes (zie Hoe werkt het oog?).

Niet iedereen met verhoogde oogdruk krijgt glaucoom

Veel mensen krijgen glaucoom als hun oogdruk hoger is dan 21 mm Hg, maar niet iedereen. Het is dus niet altijd noodzakelijk om onder behandeling te komen als je oogdruk hoger is dan 21 mm Hg. De oogarts kan door bijkomend onderzoek uitmaken of je al een behandeling nodig hebt. Is dit niet het geval, dan moet je wel regelmatig op controle blijven komen. Meestal is dit 1 tot 2 maal per jaar.

Niet iedereen met een normale oogdruk is veilig

De meeste mensen met een oogdruk beneden de 21 mm Hg krijgen geen glaucoom, maar toch kan je glaucoom krijgen bij een zogezegd normale druk. Vaak is een slechte doorbloeding van het oog de oorzaak. Daarom geeft een oogdrukmeting alleen (bijvoorbeeld bij de opticien), een vals gevoel van veiligheid. De oogarts kan door bijkomend oogonderzoek uitmaken of je zogenaamd “normale druk glaucoom” hebt.

Is glaucoom een vorm van kanker?

Kort en bondig: neen!